Winkelmandje

0 Item(s) - Totaal: € 0,00
Inhoud Kassa
 • Gratis verzending
  van kleding & onderdelen 

 • 3 Vestigingen
  dus snelle levering
 • Veilig en vertrouwd
  Niet goed = geld terug
 • Contact: 010-5911440
  webshop@vankortenhof.nl

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en aanbiedingen. Meld je aan voor de Van Kortenhof nieuwsbrief.
Volg ons ook op: 

ALLES OVER E-BIKES

Al in 1998 werd in Nederland een nieuw fenomeen geďntroduceerd: de elektrische fiets. Een nieuwe kijk op fietsen was daarmee geboren. Een fiets die de trapkracht van zijn berijder versterkt en zo het fietsen makkelijker en comfortabeler maakt.

Er valt zoveel te kiezen dat het wellicht lastig is om te bepalen welke elektrische fiets voor u de beste is.  Onderstaande keuzemogelijkheden geven u een beter beeld van de elektrische fiets die het beste bij uw persoonlijke voorkeur past.

Hieronder een aantal tips om de keuze een stukje makkelijker te maken. Natuurlijk leggen we alles in onze winkels ook graag aan u uit en kunt u de verschillen ook ervaren tijdens een proefrit!

1) HOE VER KAN IK FIETSEN? ALLES OVER ACTIERADIUS!

De actieradius geeft aan hoe ver u kunt rijden zonder de accu op te laden. De actieradius is mede afhankelijk van een aantal externe factoren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht en de kracht van de berijder van de fiets. Maar ook weersinvloeden en het landschap zijn factoren die het aantal kilometers kunnen beďnvloeden.

Fietst u korte of lange afstanden? 
Meer Wattuur (Wh) betekent doorgaans ook een hogere aanschafprijs. Het is daarom belangrijk te weten wat uw behoefte is. Wanneer u vooral korte afstanden fietst in en om de stad, kunt u volstaan met een beperkte actieradius. Gaat u toch ook af en toe lange tochten maken, kies dan voor een fiets met een hogere actieradius. Wanneer u vaak lange tochten maakt, kies dan voor een fiets met een zeer hoge actieradius. Bij sommige modellen kunt u zelf een accu kiezen met verschillende accucapaciteiten. De capaciteit loopt op tot maar liefst 522 wh! Met de accu-keuze heeft u dus zelf de hoogte van de actieradius en de aanschafsprijs in de hand.

Actieradius in beeld
Vaak wordt bij de vergelijking van accu’s, de vergelijking gemaakt op basis van capaciteit (ampčre-uur). Echter, een vergelijking op basis van uitsluitend capaciteit geeft geen volledig beeld, aangezien de prestatie van een batterijpakket ook afhankelijk is van de batterijspanning (voltage) tijdens het ontladen. De beste manier om batterijpakketten met elkaar te vergelijken is door te kijken naar de hoeveelheid energie die door het batterijpakket geleverd kan worden in Wattuur. Het aantal Wattuur houdt zowel rekening met de capaciteit van de batterij als de gemiddelde batterijspanning bij het ontladen. Hoe hoger het aantal watturen hoe hoger de actieradius. 

 

2) ALLES OVER DE MOTOR

De plaatsing van de motor bepaalt gedeeltelijk het rijcomfort van de fiets. Er zijn 3 plaatsen op de elektrische fiets waar de motor kan zitten. Daarnaast is de kracht van de motor belangrijk. Het landschap waar u namelijk fietst is relevant voor de kracht van de motor die u kiest. In het kort:

   De plaats van de motor is van belang voor het rijcomfort.

   Verschillende motoren hebben verschillende geluidsniveaus

   Een krachtige motor is handig, maar let op de plek waar deze zit. 

   Vrijloopmotor 

Plaats van de motor
Er zijn 3 plaatsen waar de motor in de elektrische fiets kan zitten.Motor in het achterwiel 
Een motor in het achterwiel geeft u als het ware een duwtje in de rug. Dit wordt vaak als erg prettig ervaren mede doordat uw eigen gewicht op dit wiel rust. In het achterwiel kan de extra krachtige 40 newtonmeter (Nm) motor worden aangebracht.. 

Motor in het midden van het frame
De Bosch en Yamaha motoren zitten in het midden van het frame en bij de trapas. Dit geeft een zeer krachtige ondersteuning, terwijl het heel natuurlijk aanvoelt. Door de plaatsing van de motor heeft de elektrische fiets daarnaast een laag zwaartepunt waardoor hij uitermate stabiel aanvoelt. Motor in het voorwiel
Bij een motor in het voorwiel wordt u voor uw gevoel meer getrokken. Het gewicht zit in het voorwiel waardoor de elektrische fiets goed in balans is. Om doorslippen te voorkomen is de trekkracht van de voorwielmotor beperkt tot 33 newtonmeter.

 

Type motor
Er zijn motoren met en zonder overbrenging (dat wil zeggen interne tandwielen). Motoren zonder overbrenging noemen we ‘direct drive’ motoren. Door het ontbreken van borstels en tandwielen is de motor onderhoudsarm, betrouwbaar, maar vooral ook stil. Geluid is iets waar u uwzelf tijdens het gebruik aan kunt gaan ergeren. Tijdens een proefrit op de testfietsen van Van Kortenhof merkt u al snel of de motor geluid maakt of niet.
Wanneer u regelmatig in een heuvelachtig landschap fietst, is het verstandig om een elektrische fiets te kiezen met een krachtige motor. Idealiter zit een krachtige in het midden of achterin de fiets. Een té krachtige motor in het voorwiel kan op losse of instabiele ondergronden onveilige situaties veroorzaken. 

De kracht van de motor
Hoe meer newtonmeter (Nm), hoe krachtiger de motor is. De meeste e-bikes zijn uitgerust met 10 Nm, maar bij de meeste merken zijn alle elektrische fietsen uitgerust met minimaal 22 Nm. Het is zelfs mogelijk om een e-bike te kiezen met 33 of wel 40 Nm! Wanneer u regelmatig in een heuvelachtig landschap fietst, is het verstandig om een elektrische fiets te kiezen met een krachtige motor met 40 of zelfs 50 Nm. De fietsen van Sparta, Batavus en Koga met de ION® technologie staan bekend om zijn geruisloze motor, zelfs de meest krachtige motor maakt geen geluid!
Met deze motoren bent u  verzekerd van een duurzame, betrouwbare en comfortabele aandrijving.

Klein, stil en licht: de D-light motor
Sommige van de Sparta, Koga en Batavus ION® elektrische fietsen zijn uitgevoerd met de innovatieve D-Light motor. Dit is een kleine, lichte motor die vooral heel stil is. Dit is zowel praktisch als comfortabel. Doordat de motor klein is, valt hij bijna niet op in het voorwiel en meenemen op een fietsendrager is een stuk gemakkelijker. U kunt daarnaast optimaal genieten van het fietsen, want de motor is geruisloos. Veel van deze modellen zijn uitgerust met handige gashendel. Bij fietsen die uitgerust zijn met een D-light motor, heeft de gashendel geen achteruitrijfunctie. 

Vrijloopmotor
Sommige motors beschikken over een vrijloop. Dit houdt in dat je zonder ondersteuning ook nog erg licht kan fietsen.

 

3) ALLES OVER DE ACCU 
De accu in de elektrische fiets is van invloed op de afstand die u kunt fietsen. Let naast op de inhoud van de accu, ook op de plek van de accu. Deze kan van doorslaggevend belang zijn voor het rijcomfort. De accu kan op 4 plekken geplaatst zijn en deze kunnen uitneembaar of vast zijn. Tenslotte speelt het laden van de accu ook een rol bij de zoektocht naar de E-bike die het beste bij u past. 


In het kort:

 • De inhoud (wattuur) van de accu is belangrijk voor de afstand die u wilt fietsen.
 • Let naast de inhoud op de plek van de accu. Hou hierbij rekening met de invloed op de rijeigenschappen en wat u mooi vindt
 • Beslis of u een vaste of uitneembare accu wilt (dit kan afhankelijk zijn van een stroompunt in uw schuur, garage of kelder)
 • Er zijn accu's die zichtbaar of meer aan het zicht onttrokken zijn.
 • Opladen is eenvoudig en kan overal waar een stopcontact is

Inhoud van accu en keuze 
De inhoud van de accu is natuurlijk belangrijk voor de afstand die u wilt fietsen. Hoe meer inhoud (wattuur), hoe hoger de actieradius. De actieradius geeft aan hoe ver je kan fietsen zonder de accu op te laden.

Bij veel fietsen zit er standaard een accu bij de fiets. Verschillende merken waaronder Sparta en Batavus bieden bij verschillende modellen echter ook accu-keuze. De accu-keuze geeft u de mogelijkheid om zelf de actieradius te bepalen. U heeft keuze uit 3 verschillende accucapaciteiten. u heeft dus zelf de hoogte van de actieradius en de aanschafprijs in de hand. Verdubbel de actieradius voor de langere afstanden of voor meer ondersteuning tijdens de kortere afstanden. Voor iedere elektrische fietser heeft de accu-keuze voordelen. Laat u informeren door de medewerkers van Van Kortenhof welke accu voor u het meest geschikt is!

 
Plek - praktische punten en kwestie van smaak

De plek van de accu heeft invloed op de stabiliteit van wegligging en het rijcomfort. Daarnaast is het ook een kwestie van smaak. Er zijn bij de meeste merken 4 mogelijkheden voor de plek van de accu op een elektrische fiets:

Onder de achterdrager
Onder de achterdrager is de meest bekende plek van de accu. De accu is makkelijk uit te nemen, zit nooit in de weg en is makkelijk aan het zicht te onttrekken door middel van leuke en praktische fietstassen.

In het frame
De fietsen met de accu in het frame hebben als voordeel dat de fiets een extra stabiele wegligging heeft doordat het zwaartepunt laag ligt. Daarnaast is de accu op zo’n manier verborgen in het frame, dat u  bijna niet ziet dat het om een elektrische fiets gaa

In de kettingkast
Met een accu in de kettingkast worden de voordelen die u met een accu in het frame hebt nog meer versterkt. Zo is een elektrische fiets met een accu in de kettingkast bijna niet te onderscheiden van een ‘gewone’ fiets. Daarnaast ligt het zwaartepunt nóg lager waardoor de fiets een nog stabielere wegligging heeft.

Onder de voordrager
Een aantal lifestyle e-bikes heeft de accu onder de voordrager zitten. Door een mand of krat op de voordrager te plaatsen, gaat u snel en trendy door de stad zonder dat iemand door heeft dat het om een elektrische fiets gaat. Het is alleen wel even wennen met het sturen omdat dit iets zwaarder is ten opzichte van een ‘gewone’ fiets.

 

Uitneembaar of niet?

De accu moet natuurlijk regelmatig opgeladen worden. Voor uw eigen gemak is het verstandig om voor de aanschaf de beslissing te maken voor een vaste of uitneembare accu. Bijna alle fietsen hebben tegenwoordig een gemakkelijk uitneembare accu.

Een vaste accu in het frame heeft als voordeel dat de accu goed beschermd is en het niet opvalt dat het een elektrische fiets is. Je kan de accu alleen niet zomaar overal opladen, omdat de stroomvoorziening altijd in de buurt van de hele fiets moet zijn. Als u flexibel wilt zijn met het opladen, kies dan voor een uitneembare accu. Op die manier kunt u de batterij overal met de bijgeleverde lader opladen, dus ook bij het restaurantje waar u onderweg een kopje koffie gaat drinken of binnen in uw huis. 

Zichtbaar of onzichtbaar?

Sommige afneembare accu’s zijn meer aan het zicht onttrokken dan andere. Voor de ‘onzichtbare’ accu kunt u kiezen uit een elektrische fiets met de uitneembare accu in het frame of in de kettingkast. Het beste van twee werelden zou je kunnen zeggen.


Opladen

Het opladen van de accu is heel simpel en wanneer de elektrische fiets goed opgeladen is, bent u verzekerd van een lange levensduur van de batterij, een maximale actieradius en onbekommerd rijplezier!Alvast een paar tips voor het laden:

 • Bijladen van de accu gaat behoorlijk snel. Even bijtanken tijdens een normale koffiepauze is meestal voldoende om er weer vele kilometers tegenaan te gaan. Als de accu helemaal leeg is, duurt dit uiteraard wat langer. En hoe meer wattuur, hoe langer de laadtijd. 
 • Sluit de accu altijd aan op de lader, ook als je de E-bike niet gebruikt. Dan heeft u altijd beschikking over de maximale capaciteit, en het is ook beter voor de levensduur van de accu. 
 • Bewaar de accu van uw elektrische fiets altijd op een plaats waar het niet kouder wordt dan 10 graden. Haal de accu in de winter altijd uit de fiets en laad deze binnen op wanneer deze in een niet verwarmde ruimte wordt gestald. Zo behoudt u de capaciteit van de accu.
 • Een diepontlading kan permanente schade aan het batterijpakket veroorzaken, voorkom dit dus.De laadtijd van een accu verschilt per product, maar denk al snel aan een laadtijd van 4 a 5 uur.
 • Hoe meer inhoud de accu heeft en hoe leger hij is, hoe langer het opladen uiteraard duurt.

 

Recyclen

Om de inzameling te maximaliseren en de recycling van de batterijen zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen, werkt Van Kortenhof samen met de Stichting Batterijen (STIBAT). Samen met STIBAT zorgen wij ervoor dat u uw oude fietsaccu gewoon bij de ons kunt inleveren. Omdat de kosten voor de recycling separaat worden geďnd, berekenen wij altijd 12,50 bij aanschaf van een nieuwe e-bike of een nieuw accu in uw huidige ebike.

 

 4) ALLES OVER TYPE TRAPONDERSTEUNING

Zonder de trapondersteuning zou een elektrische fiets een gewone fiets zijn. Maar er zijn verschillende soorten trapondersteuning die het comfort van de elektrische fiets bepalen. Als u eenmaal gestart bent met fietsen, wordt de mate van ondersteuning bepaald door een sensor. Deze geeft aan de motor door hoeveel ondersteuning hij af moet geven. De meeste merken bij Van Kortenhof maken gebruik van twee soorten sensoren, een trapkrachtsensor en een rotatiesensor.  In het kort:

   Let op welk type sensor er op een elektrische fiets zit.

   Een trapkrachtsensor geeft meer rijcomfort doordat hij reageert op uw rijgedrag.

   Een rotatiesensor is meer basic en reageert op de instellingen die u ingegeven heeft in plaats van het rijgedrag. 

 

Trapkrachtsensor
Sommige elektrische fietsen zijn uitgerust met trapkrachtsensor. Zoals de naam als doet vermoeden, registreert de sensor de kracht die u als fietser uitoefent. Afhankelijk van het rijprogramma dat gekozen is, en de kracht die geleverd wordt door de fietser, geeft de motor ondersteuning af. Hoe harder je trapt, hoe harder je gaat. Dit geeft een heel natuurlijk rijgevoel, omdat de opbouw en afname van de ondersteuning geleidelijk gaat. Het regelen van de snelheid gaat daardoor erg nauwkeurig.

Rotatiesensor
Andere modellen zijn uitgerust met een rotatiesensor (soms aangevuld met tandenteller). De rotatiesensor registreert de trapfrequentie en vergelijkt dit met je gekozen rijprogramma en de snelheid van de fiets. Vervolgens wordt er meer of minder ondersteuning gegeven. Bij een hoge ingegeven ondersteuningsstand zal een elektrische fiets veel energie bijgeven totdat de snelheid bereikt is die bij de ondersteuningsstand hoort. Het maakt hierbij niet veel uit hoeveel kracht je op de pedalen zet. Omdat de snelheid pas na enkele wielomwentelingen gemeten kan worden, komt de ondersteuning wat later op gang. Om dit geleidelijk te laten verlopen hebben sommige rotatiesensoren een tandenteller of een gashendel. Dit laatste is ook handig als u een keer 'gas' bij wilt geven. 

 

 Display

Het display is het belangrijkste instrument om informatie over uw elektrische fiets te bekijken. De displays verschillen in functionaliteiten en mogelijkheden. Wat een display kan weergeven is ook afhankelijk van het
systeem. Intelligentere systemen kunnen meer informatie weergeven dan eenvoudigere systemen.

 

Bedieningsdisplay met LED indicatoren
Een display met LED indicatoren zijn vaak te vinden op eenvoudige systemen. De vullingsgraad van de accu wordt weergegeven, het trapbekrachtigingsniveau wordt getoond en is via het display gemakkelijk aan te passen.

 Led-display
Op de nieuwe led-displays met geďntegreerde stuurbediening kun je gemakkelijk allerlei informatie aflezen. Bijvoorbeeld uw gereden snelheid en hoe vol de accu nog is. Ook kunt u zien wanneer de accu leeg is en weer opgeladen moet worden. De stuurbediening zorgt ervoor dat het display gemakkelijk en veilig te bedienen is vanaf het handvat.

HD-display
Duidelijk afleesbaar HD display met meer dan 15 functies. Zo ziet u snel hoe ver u al heeft gefietst, de snelheid, de actieradius, de ondersteuningsstand, de tijd en de temperatuur. Het display en de verlichting van de fiets zijn gemakkelijk vanaf het stuur te bedienen. Tenslotte geeft het display extra bescherming tegen diefstal doordat het afneembaar is en de fiets geen ondersteuning geeft zonder display.

Bosch/Yamaha LCD-display: extra opties
Het afneembare display van Bosch en Yamaha voorziet u van veel nuttige informatie en is bijzonder goed af te lezen. Het display geeft informatie over de gefietste afstand, rijtijd, het huidige vermogen en de gemiddelde snelheid. Het display is gemakkelijk en veilig te bedienen doordat er gebruik wordt gemaakt van een praktische bedieningsunit bij het handvat. Het Bosch display biedt een aantal extra functies met bijvoorbeeld een USB-ingang. Dit is handig, omdat daardoor uw navigatie, smartphone of ander apparaat kunt opladen terwijl u fietst. 


Stuurbediening

Bij het bedienen van een fiets wilt u natuurlijk niet altijd uw handen van het stuur halen. Het is daarom handig en veilig als u uw fiets vanaf het stuur kunt bedienen. Bijna alle ebikes van Van Kortenhof zijn naast handige en veilige displays, voorzien van goede stuurbediening. 

 

5) ALLES OVER DE SYSTEMEN VAN DE E-BIKES VAN VAN KORTENHOF 

Grof genomen zijn er  vier verschillende elektrische fietssystemen. Deze 4 verschillende systemen hebben verschillende eigenschappen en voor- en nadelen. Ieder systeem heeft specifieke rijeigenschappen. Laat u daarom goed informeren bij Van Kortenhof welk systeem het beste bij uw wensen past.

 

ION ®

De  ION® is het meest geavanceerde systeem. U kunt deze elektrische fietsen zelfs aanpassen aan uw persoonlijke rijgedrag en wensen. De fietsen met ION® technologie staan voor optimaal rijcomfort en natuurlijk rijgedrag dankzij de slimme trapkrachtsensor. Er zijn verschillende ION® modellen waarbij u keuze heeft uit bijvoorbeeld een voor- of een achterwiel motor, een vaste of uitneembare accu en keuze hebt uit de plek van de accu.

De meeste elektrische fietsen zijn uitgerust met 10 Nm, maar bij Koga, Batavus en Sparta zijn alle elektrische fietsen uitgerust met minimaal 29 Nm. Maar het is ook mogelijk om een ION® te kiezen met 33 of zelfs 40 Nm! De motor is dan nog steeds geruisloos, waar ION® om bekend staat. 

Verder zijn de ION® modellen uitgerust met intelligente software waarmee de rijprogramma’s van de ION® ook ná aankoop naar wens aan te passen zijn. Met de intelligente software is het bijvoorbeeld mogelijk om uw elektrische fiets energie terug te laten winnen, het rijkarakter van de fiets te veranderen, maar ook om diverse extra’s aan te brengen als een handige ‘gashendel’ waarmee u een powerboost kan geven of de fiets zelfstandig kan laten rijden (tot 6 Km). Nieuwe displays, rijprogramma's en software zijn ook op oudere modellen te plaatsen. Hierdoor blijft een ION® altijd actueel. Met de ION® beschikt u daarom over maximaal rijcomfort nu en in de toekomst!

   Natuurlijk en comfortabel rijgedrag op basis van trapkracht.

   Accu zowel onzichtbaar als uitneembaar.

   Extra krachtige motor mogelijk (achterwiel).

   Actieradius tot standaard 504 Wh.

   Intelligente software.

   Diverse opties (power boost, autonoom rijden tot 6 Km etc).

Bosch 

Elektrische fietsen uitgerust met een Bosch motor hebben een krachtige motor in het midden van het frame. De slimme trapkrachtsensor verhoogt het rijcomfort en zorgt voor natuurlijk rijgedrag. Dit rijdt lekker comfortabel.

Door de plaatsing van de motor ligt het zwaartepunt laag, dit komt de gewichtsbalans ten goede. De fiets is eenvoudig te bedienen via de stuurbediening, waarbij een keuze kan worden gemaakt uit een aantal vastgestelde rijgprogramma’s.

   Krachtige motor.

   Goede wegligging.

   Efficiënte aandrijving.

   400 Wh actieradius.

   2 jaar garantie, ook op elektrische onderdelen. 

 

Yamaha

Kleinste en lichtste middenmotorsysteem

Onder andere Giant introduceert ebikes met de allernieuwste motor van  Yamaha. De nieuwe middenmotor van Yamaha wat kleiner en lichter dan de Bosch-motor. Bovendien heeft het motortje meer trekkracht. Volgens Yamaha is de motor in de PW-serie 's werelds kleinste en lichtste middenmotorsysteem, met een gewicht van slechts 3,5 kg exclusief tandwiel.

 

E-motion/E-go

De Sparta E-motion en Batavus Ego modellen staan bekend om de aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Het zijn degelijke elektrische fietsen die gemakkelijk te bedienen zijn. De motor zit altijd in het voorwiel en de accu is uitneembaar, weggewerkt onder de achterdrager of verborgen in de kettingkast. Een elektrische fiets met E-motion-/E-go systeem is uitgerust met een speedsensor. Hierdoor is de ondersteuning afhankelijk van de gereden snelheid en het gekozen rijprogramma. 

   Uitneembare accu.

   Sterke voorwielmotor.

   Actieradius tot 400 Wh mogelijk.

   Eenvoudig ondersteuning op basis van snelheid.

2 jaar garantie, ook op elektrische onderdelen.

 

Voordelen elektrische fiets

Eigenlijk biedt de electrische fiets alleen maar voordelen. Niet alleen het feit dat u in beweging bent en blijft maar het is ook nog eenseen aantrekkelijk en schoon alternatief voor auto en openbaar vervoer. Doordat het verbruik van een elektrische fiets laag is, spaart u met het elektrisch fietsen het milieu! 

   Lager verbruik: om dezelfde afstand af te leggen heeft een elektrische fiets aanzienlijk minder energie nodig dan een brandstofmotor.

   Bespaar Co2: fietsen is groen en gezond. Voor korte autoritten kunt u goed een elektrische fiets pakken. Dit doen veel mensen dan ook. Hierdoor wordt de CO2 uitstoot aanzienlijk verminderd.  

   Schoner dan 100% elektrisch: in verhouding tot volledig elektrisch aangedreven voertuigen als de elektrische auto en de scooter is elektrisch fietsen een nog schoner alternatief.

   Fietsen is gezond: met elektrisch fietsen fiets je lichter en comfortabeler, maar u fietst wel degelijk. U maakt dezelfde bewegingen, het kost alleen minder moeite.

Elektrisch fietsen is goedkoop: op het ‘tanken’ bespaart u fors. Een volle accu kost slechts 10 tot 12 cent. U rijdt daar gemiddeld 50 tot 60 kilometer mee. Een prestatie die geen enkel ander vervoermiddel je nadoet!


  Graag nodigen wij u uit voor en proefrit om uwzelf te overtuigen! U bent van harte welkom in 1 van onze winkels of bekijk een deel van de collectie online in onze webshop!