Winkelmandje

0 Item(s) - Totaal: € 0,00
Inhoud Kassa
 • Gratis verzending vanaf 35,-
  kleding, accessoires & onderdelen

 • 3 Vestigingen
  dus snelle levering
 • Veilig en vertrouwd
  Niet goed = geld terug
 • Contact: 010-2490074
  webshop@vankortenhof.nl

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en aanbiedingen. Meld je aan voor de Van Kortenhof nieuwsbrief.
Volg ons ook op: 

ALLES OVER E-BIKES

Al in 1998 werd in Nederland een nieuw fenomeen geïntroduceerd: de elektrische fiets. Een nieuwe kijk op fietsen was daarmee geboren. Een fiets die de trapkracht van zijn berijder versterkt en zo het fietsen makkelijker en comfortabeler maakt.
Er valt zoveel te kiezen dat het wellicht lastig is om te bepalen welke elektrische fiets voor u de beste is.  Onderstaande keuzemogelijkheden geven u een beter beeld van de elektrische fiets die het beste bij uw persoonlijke voorkeur past.
Hieronder een aantal tips om de keuze een stukje makkelijker te maken. Natuurlijk leggen we alles in onze winkels ook graag aan u uit en kunt u de verschillen ook ervaren tijdens een proefrit!
 

1) HOE VER KAN IK FIETSEN? ALLES OVER ACTIERADIUS!
De actieradius geeft aan hoe ver u kunt rijden zonder de accu op te laden. De actieradius is mede afhankelijk van een aantal externe factoren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht en de kracht van de berijder van de fiets. Maar ook weersinvloeden en het landschap zijn factoren die het aantal kilometers kunnen beïnvloeden.

Fietst u korte of lange afstanden? 
Meer Wattuur (Wh) betekent doorgaans ook een hogere aanschafprijs. Het is daarom belangrijk te weten wat uw behoefte is. Wanneer u vooral korte afstanden fietst in en om de stad, kunt u volstaan met een beperkte actieradius. Gaat u toch ook af en toe lange tochten maken, kies dan voor een fiets met een hogere actieradius. Wanneer u vaak lange tochten maakt, kies dan voor een fiets met een zeer hoge actieradius. Bij sommige modellen kunt u zelf een accu kiezen met verschillende accucapaciteiten. De capaciteit loopt op tot maar liefst 652 wh! Met de accu-keuze heeft u dus zelf de hoogte van de actieradius en de aanschafsprijs in de hand.

Actieradius in beeld
Vaak wordt bij de vergelijking van accu’s, de vergelijking gemaakt op basis van capaciteit (ampère-uur). Echter, een vergelijking op basis van uitsluitend capaciteit geeft geen volledig beeld, aangezien de prestatie van een batterijpakket ook afhankelijk is van de batterijspanning (voltage) tijdens het ontladen. De beste manier om batterijpakketten met elkaar te vergelijken is door te kijken naar de hoeveelheid energie die door het batterijpakket geleverd kan worden in Wattuur. Het aantal Wattuur houdt zowel rekening met de capaciteit van de batterij als de gemiddelde batterijspanning bij het ontladen. Hoe hoger het aantal watturen hoe hoger de actieradius. 

Houd er rekening mee dat hoever u werkelijk met de e-bike kan rijden, af kan wijken van de vermelde actieradius. Dit komt, omdat dit de afstand is die u haalt als alle omstandigheden perfect zijn: geen tegenwind, goed wegdek, een lekker zomers weertje met 20 graden, geen heuvels, constante snelheid van zo'n 18-20 km/uur met de trapondersteuning in stand 2 en een spiksplinter nieuwe accu. Voor het gewicht van de fietser wordt vaak een gemiddelde genomen van rond de 75 kilo. En ideale omstandigenheden zijn er natuurlijk nooit. De werkelijkheid zal dus altijd afwijken van de vermelde actiradius.

Toch kunt u zelf ook invloed uitoefenen op uw actieradius. Hoe? Dat leest u hieronder!

1) Het Weer
Wij Nederlanders fietsen dus meestal niet in ideaal weer. Of het regent, of het waait, of het is koud. En dat heeft allemaal invloed op hoeveel stroom de ebike verbruikt.  Met meewind heeft u geluk, dan kom je verder met je accu. Maar met tegenwind kost het weer meer energie om vooruit te komen.

2) Bandenspanning
Als je wind tegen hebt, dan heb je extra weerstand. Maar er zijn nog meer dingen die voor meer weerstand en dus een kleinere actieradius zorgen. Met zachte banden fietst het veel zwaarder. Zorg er dus voor dat de banden altijd goed op spanning zijn. Naast dat er minder kans is op lekke banden, gaan de banden ook langer mee. De aanbevolen bandenspanning kun je meestal vinden op de zijkant van de buitenbanden.

3) het wegdek
Woon je in de stad en kun je de hele tijd fietsen op perfect onderhouden fietspaden, dan fietst dat veel gemakkelijker dan wanneer je over een zandpad moet fietsen, of een kiezelpad. Je komt dan ook een stuk verder met een volle accu. Moet je daarentegen lange afstanden afleggen over onverharde en slecht onderhouden wegen? Houd er dan rekening mee dat je dan meer stroom verbruikt en de accu dus sneller leeg is.

4) Plat of heuvels
Het speelt een grote rol of je over vlakke wegen fietst of dat je heuvel op en af moet. Woon je aan onze mooie Nederlandse kust en fiets je elke dag door de duinen? Dat klinkt echt heerlijk! Maar vergeet niet dat je je accu dan wat vaker dan gemiddeld op moet laden.

5) Gewicht
Hoe meer gewicht op de e-bike, hoe zwaarder het fietst. Best wel logisch. Het gewicht van de fiets zelf speelt dan natuurlijk ook een rol, maar voor elke elektrische fiets is de actieradius al uitgerekend en hiermee is dus ook rekening gehouden. Als je van plan bent elke dag je twee kinderen op de elektrische fiets naar de opvang te brengen, dan loopt je accu een stuk sneller leeg. Ben je niet de langste of weeg je niet zoveel? Dan kom je een stuk verder op een volle accu dan iemand van 2 meter en 110 kilo.

6) Zuinig schakelen
Op bovenstaande factoren heb je helaas niet altijd invloed. Maar als je zo ver mogelijk met je e-bike op een volle accu wilt komen, dan kun je zelf heel veel meehelpen door zuinig te schakelen. Wegrijden in een lichte versnelling zorgt bijvoorbeeld al voor een grotere actieradius.

 

 

2) ALLES OVER DE MOTOR

De plaatsing van de motor bepaalt gedeeltelijk het rijcomfort van de fiets. Er zijn 3 plaatsen op de elektrische fiets waar de motor kan zitten. Daarnaast is de kracht van de motor belangrijk. Het landschap waar u namelijk fietst is relevant voor de kracht van de motor die u kiest. 
In het kort:

•   De plaats van de motor is van belang voor het rijcomfort.

•   Verschillende motoren hebben verschillende geluidsniveaus

•   Een krachtige motor is handig, maar let op de plek waar deze zit. 

•   Vrijloopmotor 

 

Plaats van de motor
Er zijn 3 plaatsen waar de motor in de elektrische fiets kan zitten

Motor in het achterwiel 

In het kort:

•   Let op welk type sensor er op een elektrische fiets zit.

•   Een trapkrachtsensor geeft meer rijcomfort doordat hij reageert op uw rijgedrag.

•   Een rotatiesensor is meer basic en reageert op de instellingen die u ingegeven heeft in plaats van het rijgedrag. 

 

Trapkrachtsensor
Sommige elektrische fietsen zijn uitgerust met trapkrachtsensor. Zoals de naam als doet vermoeden, registreert de sensor de kracht die u als fietser uitoefent. Afhankelijk van het rijprogramma dat gekozen is, en de kracht die geleverd wordt door de fietser, geeft de motor ondersteuning af. Hoe harder je trapt, hoe harder je gaat. Dit geeft een heel natuurlijk rijgevoel, omdat de opbouw en afname van de ondersteuning geleidelijk gaat. Het regelen van de snelheid gaat daardoor erg nauwkeurig.

Rotatiesensor
Andere modellen zijn uitgerust met een rotatiesensor (soms aangevuld met tandenteller). De rotatiesensor registreert de trapfrequentie en vergelijkt dit met je gekozen rijprogramma en de snelheid van de fiets. Vervolgens wordt er meer of minder ondersteuning gegeven. Bij een hoge ingegeven ondersteuningsstand zal een elektrische fiets veel energie bijgeven totdat de snelheid bereikt is die bij de ondersteuningsstand hoort. Het maakt hierbij niet veel uit hoeveel kracht je op de pedalen zet. Omdat de snelheid pas na enkele wielomwentelingen gemeten kan worden, komt de ondersteuning wat later op gang. Om dit geleidelijk te laten verlopen hebben sommige rotatiesensoren een tandenteller of een gashendel. Dit laatste is ook handig als u een keer 'gas' bij wilt geven. 

 

 Display
Het display is het belangrijkste instrument om informatie over uw elektrische fiets te bekijken. De displays verschillen in functionaliteiten en mogelijkheden. Wat een display kan weergeven is ook afhankelijk van het
systeem. Intelligentere systemen kunnen meer informatie weergeven dan eenvoudigere systemen.

 
Bedieningsdisplay met LED indicatoren
Een display met LED indicatoren zijn vaak te vinden op eenvoudige systemen. De vullingsgraad van de accu wordt weergegeven, het trapbekrachtigingsniveau wordt getoond en is via het display gemakkelijk aan te passen.
 Led-display
Op de nieuwe led-displays met geïntegreerde stuurbediening kun je gemakkelijk allerlei informatie aflezen. Bijvoorbeeld uw gereden snelheid en hoe vol de accu nog is. Ook kunt u zien wanneer de accu leeg is en weer opgeladen moet worden. De stuurbediening zorgt ervoor dat het display gemakkelijk en veilig te bedienen is vanaf het handvat.
HD-display
Duidelijk afleesbaar HD display met meer dan 15 functies. Zo ziet u snel hoe ver u al heeft gefietst, de snelheid, de actieradius, de ondersteuningsstand, de tijd en de temperatuur. Het display en de verlichting van de fiets zijn gemakkelijk vanaf het stuur te bedienen. Tenslotte geeft het display extra bescherming tegen diefstal doordat het afneembaar is en de fiets geen ondersteuning geeft zonder display.

 
Bosch/Yamaha LCD-display: extra opties
Het afneembare display van Bosch en Yamaha voorziet u van veel nuttige informatie en is bijzonder goed af te lezen. Het display geeft informatie over de gefietste afstand, rijtijd, het huidige vermogen en de gemiddelde snelheid. Het display is gemakkelijk en veilig te bedienen doordat er gebruik wordt gemaakt van een praktische bedieningsunit bij het handvat. Zowel het display van Bosch als die van Yamaha biedt een aantal extra functies met bijvoorbeeld een USB-ingang. Dit is handig, omdat daardoor uw navigatie, smartphone of ander apparaat kunt opladen terwijl u fietst. 

Stuurbediening
Bij het bedienen van een fiets wilt u natuurlijk niet altijd uw handen van het stuur halen. Het is daarom handig en veilig als u uw fiets vanaf het stuur kunt bedienen. Bijna alle ebikes van Van Kortenhof zijn naast handige en veilige displays, voorzien van goede stuurbediening. 

 
5) ALLES OVER DE SYSTEMEN VAN DE E-BIKES VAN VAN KORTENHOF 
Grof genomen zijn er  vier verschillende elektrische fietssystemen. Deze 4 verschillende systemen hebben verschillende eigenschappen en voor- en nadelen. Ieder systeem heeft specifieke rijeigenschappen. Laat u daarom goed informeren bij Van Kortenhof welk systeem het beste bij uw wensen past.
 
ION ®
De  ION® is het meest geavanceerde systeem. U kunt deze elektrische fietsen zelfs aanpassen aan uw persoonlijke rijgedrag en wensen. De fietsen met ION® technologie staan voor optimaal rijcomfort en natuurlijk rijgedrag dankzij de slimme trapkrachtsensor. Er zijn verschillende ION® modellen waarbij u keuze heeft uit bijvoorbeeld een voor- of een achterwiel motor, een vaste of uitneembare accu en keuze hebt uit de plek van de accu.

De meeste elektrische fietsen zijn uitgerust met 10 Nm, maar bij Batavus en Sparta zijn alle elektrische fietsen uitgerust met minimaal 29 Nm. Maar het is ook mogelijk om een ION® te kiezen met 33 of zelfs 40 Nm! De motor is dan nog steeds geruisloos, waar ION® om bekend staat. 

Verder zijn de ION® modellen uitgerust met intelligente software waarmee de rijprogramma’s van de ION® ook ná aankoop naar wens aan te passen zijn. Met de intelligente software is het bijvoorbeeld mogelijk om uw elektrische fiets energie terug te laten winnen, het rijkarakter van de fiets te veranderen, maar ook om diverse extra’s aan te brengen als een handige ‘gashendel’ waarmee u een powerboost kan geven of de fiets zelfstandig kan laten rijden (tot 6 Km). Nieuwe displays, rijprogramma's en software zijn ook op oudere modellen te plaatsen. Hierdoor blijft een ION® altijd actueel. Met de ION® beschikt u daarom over maximaal rijcomfort nu en in de toekomst!

•   Natuurlijk en comfortabel rijgedrag op basis van trapkracht.
•   Accu zowel onzichtbaar als uitneembaar.
•   Extra krachtige motor mogelijk (achterwiel).
•   Actieradius tot standaard 504 Wh.
•   Intelligente software.
•   Diverse opties (power boost, autonoom rijden tot 6 Km etc).
 
Bosch 
Elektrische fietsen uitgerust met een Bosch motor hebben een krachtige motor in het midden van het frame. De slimme trapkrachtsensor verhoogt het rijcomfort en zorgt voor natuurlijk rijgedrag. Dit rijdt lekker comfortabel.

Door de plaatsing van de motor ligt het zwaartepunt laag, dit komt de gewichtsbalans ten goede. De fiets is eenvoudig te bedienen via de stuurbediening, waarbij een keuze kan worden gemaakt uit een aantal vastgestelde rijgprogramma’s.

•   Krachtige motor.
•   Goede wegligging.
•   Efficiënte aandrijving.
•   2 jaar garantie, ook op elektrische onderdelen. 

 
Yamaha
Kleinste en lichtste middenmotorsysteem
Onder andere Giant introduceert ebikes met de allernieuwste motor van  Yamaha. De nieuwe middenmotor van Yamaha wat kleiner en lichter dan de Bosch-motor. Bovendien heeft het motortje meer trekkracht. Volgens Yamaha is de motor in de PW-serie 's werelds kleinste en lichtste middenmotorsysteem, met een gewicht van slechts 3,5 kg exclusief tandwiel en heeft een enorm vermogen tot maar liefst 80nm!
 
E-motion/E-go
De E-motion en Ego modellen staan bekend om de aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Het zijn degelijke elektrische fietsen die gemakkelijk te bedienen zijn. De motor zit altijd in het voorwiel en de accu is uitneembaar, weggewerkt onder de achterdrager of verborgen in de kettingkast. Een elektrische fiets met E-motion-/E-go systeem is uitgerust met een speedsensor. Hierdoor is de ondersteuning afhankelijk van de gereden snelheid en het gekozen rijprogramma. 

•   Uitneembare accu.
•   Sterke voorwielmotor.
•   Actieradius tot 600 Wh mogelijk.
•   Eenvoudig ondersteuning op basis van snelheid.
2 jaar garantie, ook op elektrische onderdelen.

Cortina
De Cortina e-bikes met een voorwielmotor zijn uitgerust met een rotatiesensor en zijn snelheid gestuurd. Dit betekent dat - afhankelijk van de gekozen ondersteuningsstand - de e-bike je helpt om een bepaalde snelheid te fietsen. Alle Cortina e-bikes bieden de mogelijkheid om de maximum snelheid in te stellen tussen de 10 en 25 km/u. Daarnaast kun je verschillende instellingen personaliseren, zodat je e-bike reageert zoals jij het prettig vindt. Bij het Cortina Ecomo-systeem kun je instellen of je snel of juist heel rustig wilt optrekken bij het wegrijden.

In de collectie van Cortina vind je twee typen middenmotoren: middenmotoren die zijn voorzien van alleen een rotatiesensor en middenmotoren waarbij de rotatiesensor gecombineerd wordt met een trapkracht sensor. De Bafang M300 middenmotor (te vinden op verschillende Cortina E-U4 transport modellen) is uitgerust met alleen een rotatiesensor. Die zorgt voor dezelfde rijeigenschappen als een Cortina e-bike met voorwielmotor, maar met een directe aandrijving vanuit de middenmotor en met de bovengenoemde voordelen van een middenmotor.

De middenmotoren Bafang M400 en Bafang M420 zijn uitgerust met een combinatie van een trapkracht- en een rotatiesensor. De combinatie van deze twee sensoren berekent hoeveel ondersteuning je nodig hebt en zorgt voor een heel natuurlijk fietsgevoel. Je merkt bijna niet dat je op een e-bike fietst (behalve dan dat het lijkt alsof je altijd wind mee hebt!). Deze e-bikes zijn bij uitstek geschikt voor langere afstanden (recreatief fietsen) en het beklimmen van heuvels en bergen.Voordelen elektrische fiets
Eigenlijk biedt de electrische fiets alleen maar voordelen. Niet alleen het feit dat u in beweging bent en blijft maar het is ook nog eenseen aantrekkelijk en schoon alternatief voor auto en openbaar vervoer. Doordat het verbruik van een elektrische fiets laag is, spaart u met het elektrisch fietsen het milieu! 
•   Lager verbruik: om dezelfde afstand af te leggen heeft een elektrische fiets aanzienlijk minder energie nodig dan een brandstofmotor.
•   Bespaar Co2: fietsen is groen en gezond. Voor korte autoritten kunt u goed een elektrische fiets pakken. Dit doen veel mensen dan ook. Hierdoor wordt de CO2 uitstoot aanzienlijk verminderd.  
•   Schoner dan 100% elektrisch: in verhouding tot volledig elektrisch aangedreven voertuigen als de elektrische auto en de scooter is elektrisch fietsen een nog schoner alternatief.
•   Fietsen is gezond: met elektrisch fietsen fiets je lichter en comfortabeler, maar u fietst wel degelijk. U maakt dezelfde bewegingen, het kost alleen minder moeite.
Elektrisch fietsen is goedkoop: op het ‘tanken’ bespaart u fors. Een volle accu kost slechts 10 tot 12 cent. U rijdt daar gemiddeld 50 tot 60 kilometer mee. Een prestatie die geen enkel ander vervoermiddel je nadoet!

Graag nodigen wij u uit voor en proefrit om uwzelf te overtuigen! U bent van harte welkom in 1 van onze winkels of bekijk een deel van de collectie online in onze webshop!